Bästa VPN tjänsterna för IPTV

Här är vårat bäst i test av bästa VPN tjänsterna som vi på IPTV.se har utfört, där målet var att ta fram de bästa vpn-tjänster som är nog snabba och säkra för att använda för att kolla på iptv-kanaler. När det kommer till vpn-leverantörer är kan det vara svårt att på egen hand ta reda på vilken som är bäst, då alla påstår att just dem är bäst vpn-tjänst. Vi våra test var NordVPN bäst och säkrast alternativ för IPTV!

Naturligtvis kan inte alla vara den bästa, och sanningen är den att många av dem är riktigt usla, i vart fall om du ska använda dem till iptv och streaming tjänster Netflix. Detta beror på att det finns ingen gång det ställs så höga krav på en bra vpn-tjänst som när det kommer till iptv, detta då du måste ha både mycket snabb & säker VPN.

Och vi IPTV tycker naturligtvis att du som ska köpa dig ett iptv-abonnemang, eller använda vpn för att ladda ner med torrents säkert också ska välja en säker vpn. Att tumma på några kronor i månaden på detta är rent utav dumsnålt, och kan kosta betydligt mer i slutändan. Och även om du bara vill använda vpn-tjänsterna för att kolla på amerikanska netflix, vilket inte är olagligt så ska den vara nog snabb för att palla det.

När vi skulle testa de olika leverantörerna var det därför många som föll bort direkt, då man snabbt kunde se att många av gratis vpn-tjänster inte var nog säkra. Bland dem som blev kvar var 4 stycken som väldigt många andra också anser vara det bästa vpn-tjänsterna att tillgå just nu, och vår slutsats var som så många andras att NordVPN bästa VPN-tjänsten just nu. Nedanför har du utförlig information om varje VPN-leverantör vi har testat, och information om vad är vpn för något.

Våra bäst i test vinnare av bäst vpn-tjänst

Detta är tjänsten som är rankad som nummer 1 av alla, och så även av oss på Iptv.se. Läs recension av tjänsten nedan, så förstår du varför!

NordVPNtjänst
Vårt totalbetyg av NordVPN:
5/5

NordVPN är en vpn-tjänst baserad i Panama, och detta är enligt näst intill alla den säkraste VPN-tjänsten du som kräver hög säkerhet kan köpa. Detta är också anledningen till varför NordVPN vinner test efter test, år in och år ut. Detta är en av det allra första tjänsterna som kom på marknaden, och sedan dess har man byggt ut sitt nätverk av vpn-servrar rejält.

NordVPN har för närvarande över 5600 servar uppdelat i över 60 olika länder, vilket innebär otroligt säkert och snabbt vpn-nätverk. Detta är det överlägset största nätverket om vi räknar i server antal som vi har med på listan utav alla vpn-leverantörer. NordVPN tar detta med din anonymitet och säkerhet på allra största allvar, vilket du snabbt märker när du använder deras vpn-tjänster. En utav dessa unika säkerhetsåtgärder som bara NordVPN erbjuder är så kallad ”Double VPN”, vilket innebär att man tar och tunnlar dig genom två olika servrar. Detta ger en två vägs kryptering, vilket innebär att du får en supersäker anslutning.

Användarvänlig VPN-APP

NordVPN är kanske nästan lika känd för sin otroligt lättanvända VPN-APP, som du kan köra både på Android och iOS. I denna appen finns också naturligtvis en ”kill switch”, vilket gör att du kan vara säker på att din data aldrig hamnar i fel händer.

Om NordVPN

NordVPN har förlagt sitt företag i Panama City, vilket är en stor trygghet för dig som användare. Detta kanske inte är det första man lägger någon vikt på, men det är otroligt viktigt att vpn-tjänsten kommer från ett land som bryr som om din integritet. Något som också har gjort NordVPN kända är deras noll loggning, vilket beryder att dem inte loggar och sparar någonting av din användning.

Så bra är NordVPN:s tjänst

Naturligtvis hade vi med så många andra rankat NordVPN som bästa vpn-tjänsten om det inte också var snabba, vilket dem verkligen också är. Som vi tidigare har varit inne på så har man ett extremt stort nätverk av vpn-tunnlar du kan gå igenom, vilket gör att inte alla försöker gå igenom en och samma samtidigt. Detta gör att tjänsten fungerar utmärkt för både IPTV, och för nerladdning av filmer, spel och programvara.

Använd NordVPN för att se amerikanska Netflix

Med NordVPN kan du naturligtvis också kringgå alla geografiska begränsningar, och då tänker vi främst på Netflix och andra play tjänster. Så för dig som vill se på amerikanska Netflix, eller se på SVT Play utomlands är detta helt rätt VPN-klient. Fem utav de 6 olika servar som vi testade att låsa upp amerikanska Netflix fungerade klockrent.

Anslut flera enheter samtidigt

NordVPN tillåter dig att ansluta upp till 6 olika enheter, vilket gör att du kan skydda allt där hemma från nyfikna. De plattformar som man stödjer är Android, Chrome OS, iOS, MACm Linux, Windows eller via din router. Se till att skydda alla dina enheter på en och samma gång när du ändå är igång, det kostar inget extra.

Priset för vpn-tjänsten

Köper du deras billigaste paket kan du när dem har erbjudanden köpa det för så lågt som ca 30 kr i månaden, istället för ordinarie priset som normalt ligger på strax över 100 kr i månaden. Så har du tur och det är kampanj på tjänsten är det bara att slå till och testa, och skulle du mot all förmodan inte vara nöjd har du 30 dagars garanti med pengarna tillbaka utan massa frågor om varför.

En relativt ny tjänst som snabbt blivit en av det stora favoriterna bland det som streamar mycket online. Läs hela recensionen här nedan för!

RusVPNleverantören
Vårt totalbetyg av RusVPN:
4.4/5

RusVPN är en utav våra favoriter, och detta trots att man är en relativt ny vpn-tjänst. En stor anledning till att vi gillar dem så mycket är naturligtvis deras pris för tjänsten, vilket du kan läsa mer om nedanför. Men faktum är att denna vpn-tjänsten har dragit ögonen åt sig från många på senare tid, och detta är för att RusVPN levererar snabb och säker uppkoppling.

Det skall sägas att RusVPN har betydligt mindre servers än NordVPN, men är ändå otroligt snabbt nätverk. En anledning kan vara att man fortfarande är relativt ny vpn-klient, vilket innebär att kanske inte så många använder bandbredden i nätverket ännu. Så vi rekommenderar alla att inte köpa mer än 1 år, då det kanske på sikt skulle kunna bli långsammare om man inte bygger ut nätverket av servers i samma takt som man får nya kunder.

Användarvänlig VPN-APP

RusVPN har en nästan lika enkel app som NordVPN, som även denna fungerar på både Android och iOS. Även här behöver du inte oroa dig för att vara it-ingenjör för att kunna använda tjänsten. Enkla och snygga gränssnitt i appen, och inga krångliga inställningar du behöver göra ger ett toppbetyg på den delen.

Om RusVPN

RusVPN får en att tänka att denna vpn-tjänsten kommer från Ryssland, men detta är helt fel. Tjänasten har sitt säte i Dominikanska republiken, och namnet RusVPN står för ”Reliable, Unlimited, Secure” VPN. På svenska betyder det att man är en pålitlig och säker vpn-tjänst utan begränsningar.

Så bra är RusVPN:s tjänst

I våra test utav vpn-tjänsten RusVPN kunde vi med glädje bekräfta det som så många andra på nätet har sagt, att det nämligen fungerar riktigt bra för att vara en soppas ny och billig vpn-tjänst. Vi var lite skeptiska i början om det verkligen skulle hålla för att streama filmer på Netfix, och palla av att sända live iptv tjänster. Men detta fungerade kanon, och vi kunde inte märka av någon skillnad i hastighet mellan RusVPN och NordVPN som är våran testvinnare.

Dock som vi nämnde ovan så kan detta kanske bli ett långsammare nätverk i takt med att fler och fler ansluter sig, och risken finns alltid att man inte hinner med att bygga ut nätverket av vpn-tunnel servers i samma takt. Så våran rekommendation är att du inte köper över 12 månaders abonnemang.

Använd RusVPN för att se amerikanska Netflix

Vi har testat och kolla på amerikanska Netflix med denna VPN-tjänst via 2 olika servar från RusVPN. Båda två fungerade utan problem och lyckades att ta sig förbi deras geografiska begränsningar. Men ett varningens fiinger även här, då detta är en ny vpn-tjänst. Risken finns alltid längre fram i tiden när tjänsten blivit mer populär, att Netflix inte släpper igenom deras servers. Och i och med att dem inte har så stort nätverk av servrar, betyder det också att det är också mycket enklare att stänga ner åtkomsten för RusVPN:s servers.

Anslut flera enheter samtidigt

Med RusVPN kan du ansluta 5 olika enheter samtidigt mot deras ca 330 lika serverar som finns i över 35 olika länder. Det tillgängliga apparna som finns just nu är för Win 10, Mac, iOS och Android. Vi antar att detta kommer att utvidgas med tiden, men just nu är det dessa plattformar du kan köra RusVPN på.

Priset för vpn-tjänsten

RusVPN har en utav marknadens lägsta priser för sin VPN-tjänst, och signar du upp för 12 månader så kostar det bara ca 25 kr i månaden. Naturligtvis har även dem erbjudanden ibland, men detta är grundpriset hos dem. Är du inte nöjd med VPN-tjänsten, så har du 30 dagars pengarna tillbaka garanti.

Tjänsten som länge ansetts som den ända riktiga konkurrenten till NordVPN om vilken tjänst som är bäst. Vår Recension finner du nedanför!

PureVPNserver
Vårt totalbetyg av PureVPN:
4/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Helt klart en utav de allra säkraste och snabbaste tjänsterna på marknaden, men tyvärr är det lite höga priset det som sänker totalbetyget!

ExpressVPNtjänst
Vårt betyg av ExpressVPN:
3.7/5

ExpressVPN

Vad är en VPN?

VPN står för ”virtuella privata nätverk”, vilket är ett populärt sätt att dölja vad du gör på nätet. Det hela handlar om en typ av teknik som ser till att lägga på ett säkerhetslager, och de på både privata offentliga nätverk. Dessa inkluderar os nätverk som bredband och hotspots med internet.

En VPN (virtuellt privat nätverk) är ett privat och säkert sätt att låta företag, privatpersoner att skicka och ta emot datafiler på ett öppet nätverk, lika säkert som om det vore på ett privat nätverk. Det låter helt enkelt användare med tillstånd att komma in på privata nätverk, och få tillgång tills dess data på ett säkert vis.

Detta innebär att du kan utnyttja en vpn-tjänst för att skapa en säker ”tunnel” till din organisations nätverk, och på så vis för du tillgång till företagets privata interna system på säkert vis. Men det innebär också att du kan surfa runt på nätet fullständig anonymt, och på så vis få tillgång till innehåll som du som svensk inte är tänkt att du skulle få tillgång till. Bland dess hittar du bland annat Amerikanska Netflix eller BBC Iplayer och IPTV.

All den trafiken som går igenom din vpn-anslutning är därför säker, och kan inte i praktiken snos av någon annan längs resan. Detta gör det till det absolut säkraste sättet att surfa runt på nätet, utan att vare sig hackare, myndigheter eller andra nyfikna företag kan ta reda på vem som gör vad.

Det du också måste ha med i åtanken är att ha rätt vpn-inställningar, som ser till att hålla dig skyddad och säker. Se alltid därför till att kolla upp så att dina data inte redan är infekterad med spionprogram, och annan skadlig kod. Trots allt är alldrig en kedja starkare än den svagaste länken, och en vpn kan inte hindra spioner från att spionera på dig om det redan finns skadlig kod. Se därför också alltid till att använda antivirus program, som är upp to date så att säga.

Hur fungerar VPN då?

En VPN primära syfte är att hålla dig säker när du surfar, och är skapad för att se till att du ska kunna surfa mer privat utan att dela med dig utav känslig data. Detta gör man genom att skapa en säker anslutning mellan webbplatsen eller tjänsten du besöker, och dig eller din enhet du besöker tjänsten ifrån. När detta sker är det som vi brukar kalla för tunnla, vilket innebär att du använder en vpn-tunnel för att kryptera din data längs vägen. Det gör det helt enkelt meningslöst för någon att försöka sno din data, eftersom att den redan har hunnit bli krypterad.

För att detta skall ske s, tar en VPN över din nätverkstrafik, och omdirigerar den via sina egna vpn-servrar – så istället för att gå så här:

Enheten –> Webbplatsen

Och tillbaka igen så här:

Webbplatsen –> Enheten

Det går så här:

Enheten –> Säkra VPN-servrar –> Webbplatsen

Och tillbaka igen så här:

Webbplatsen –> Säkra VPN-servrar – Din enhet

Detta ser inte bara till att förbättra säkerheten (även om detta är den främsta anledningen), utan ser också till att dölja vart du befinner dig. Oavsett om din smarttelefon (mobil), dator, surfplatta eller spelkonsol befinner sig i Stockholm, kan du få det att se ut som att du befinner dig i London. Du kan oftast välja tusentals olika platser du kan koppla upp dig emot med en vpn-tjänst, vilket möjliggör att du kan komma åt tjänster vart som helst i hela världen.

I korta drag kan en vpn skydda din integritet, och samtidigt hjälpa dig att ta dig runt så kallade platsbegränsningar ( geo-blockering ). Dessa finns på många tjänster idag, vilket du kanske har märkt om du försökt att se på SVT Play när du befunnit dig utomlands. Då blir du stoppad på grund utav geo-begränsningar, som helt enkelt inte tillåter användare från det landet att ta del av den tjänstens innehåll.

Hur du använder en VPN?

När man läser allt detta om en VPN, kan det verka svårt att använda dem, men sanningen kunde inte varit mer annorlunda. Företagen som levererar dessa tjänster är mycket väl medvetna om att de allra flesta inte helt 100% förstår sig på tekniken i sig, utan bara vill kunna surfa säkert och privat. Därför har man också skapat appar som gör det lätt att använda sig av en vpn, och du kommer igång på bara några minuter.

Så länge du använder vpn-tjänster utav de stora och etablerade leverantörerna, så kan du räkna med snygga gränssnitt och användarvänliga appar. Oftast är allt du behöver göra är att ladda ner vpn-appen, och välja sedan en server du vill koppla upp dig emot. och bäst av allt är att dessa tjänster kan också oftast välja den mest optimala server åt dig, så att du får den snabbaste anslutningen som är möjlig.

Så har du ingen tidigare erfarenhet av att använda en VPN, så behöver du inte oroa dig. Det kan låta komplicerat när man går in på detaljer, men när du väl använder det är det helt okomplicerat.

Varför behöver jag bästa VPN?

Det finns flera anledningar varför du skulle behöva en VPN, där du säkert redan förstått att den viktigaste faktorn är datasäkerhet. Du har också säkert vid något tillfälle kopplat upp dig emot en offentlig Wi-Fi hotspot på en bussterminal,flygplats och restaurang eller liknande plats. Dessa är tyvärr inte alls speciellt säkra, och i värsta fall utgör väldiga säkerhetsrisker då det är lätt för en hackare att ta sig in i din enhet när du använder dem.

Vi har på senare år sett många gånger nyhetsartiklar som bekräftar det faktum att hackare använder dessa svaga nätverk, för att på ett enkelt sätt ta sig in i din dator eller mobiltelefon. När det gör detta placerar man skadlig kod på din dator, som sedan samlar data som den skickar tillbaka till hackarens server. Ofta är man ute efter att ta information så som lösenord, internetbanks uppgifter och kreditkort uppgifter. Och vips utan att du vet om vad som har hänt, så är dina konton tömda på pengar nästa gång du loggar in.

En VPN skyddar er när ni använder farliga hotspots, och ser till att hålla hackers och nyfikna borta från din data och personliga information. Du kan då surfa runt lugnt och tryggt, utan att behöva oroa dig över att känslig information och data hamnar i fel persons händer.

VPN ser också till att skydda din fysiska plats du befinner dig på, genom att helt enkelt dölja din plats. Det blir näst intill omöjligt för trackers att följa oss vart vi befinner oss, och det gör det också möjligt att ta sig runt geo blockeringar. Men detta är också för vissa nästan en form av livräddare, då många tyvärr bor i länder med mycket stark censur. En VPN gör det näst intill omöjligt att se vem som är den riktiga källan som besöker en censurerad webbplats, och gör det också mycket svårt att se vem som ladda upp eller ned någonting.

VPN-tjänster: vad kan jag använda dem till?

Ofta finns det en stor oro när det kommer till att använda teknik på internet, och då framför allt om det är gjort av inte tidigare kända källor. Genom att du använder dig av en VPN, kan du besöka och testa dem utan att ta risken att lämna ifrån dig viktig information. Speciellt gäller detta när det kommer till att se till att dölja dina internet vanor och internethistorik, för nätverksleverantörer och myndigheter.

VPN har i och med detta blivit nästan en symbol för yttrandefriheten, då den ser till att hålla dig anonym i en tid då myndigheter och företag vill veta allt om dig. Tack vare denna tekniken kan miljontals människor runt om i världen ta sig runt censur, som annars tyvärr åligger dem. Och tyvärr du behöver en åka så långt som till Kina för att hitta nyfikna som vill veta vad du gör på nätet, arbetsgivare har tyvärr också börjat att övervaka sin anställdas internetvanor också.

Många använder också VPN-tekniken för att lura geo trackers, vilket resulterar i att användaren kan anpassa sina platsinställningar för att få tillgång till tjänster i andra länder. Ett bra sådant exempel är det vi nämnde ovan, att du kan kolla på play tjänster i andra länder helt enkelt. Dessa begränsningar på vilka som kan se och inte kan se på tjänsterna, beror oftast på juridiska & licensierings frågor. Där det kan vara som så att Netflix USA bara har köpt licens för att sända en film eller serie till Nordamerikanska användare, och därför inte har tillåtelse att visa dem för oss Svenskar. Detta har gjort att det har blivit otroligt populärt att använda VPN för Netflix i Sverige.

Använd bästa vpn för att skydda dig mot hackare

Och att använda en VPN som skydd emot hackare har vi redan varit inne på, men detta är något som inte skall underskattas. Trots att många är medvetna om hur farligt det kan vara att ansluta dig emot ett offentligt internet hotspot utan att skydda sig, sker detta stup i kvarten tyvärr. Och det går knappt en dag utan att man kan läsa om människor som fått tömda konton.

Men kanske allra snabbast har denna tekniken tagits emot utav företag och näringslivet, där det finns uppenbara skäl att skydda sin data. Vi lever i en tid där många anställda jobbar på resande fot, men vill också kunna komma åt företagets interna nätverk. När man då reser runt mycket bli man ofta tvungen att koppla upp sig mot oskyddade tredjepartsnätverk, vilket innebär stora risker för organisationen. Cyberbrottslingar vet om detta, och kan bo på samma hotell som du bara för att kunna hacka din data och komma åt känslig företagsinformation och patent, kunddata och intern kommunikation. Med en VPN är detta inte möjligt för dem längre, och dy skyddar både dig, och ditt företags hemligheter.

Många VPN-tjänster att välja på, men vilken är bästa vpn?

Alla VPN-tjänster vilket är ett hundra tal i dagsläget, har både för och nackdelar. Det flesta av dem erbjuder naturligtvis appar och möjlighet att komma åt play tjänster som SVT play, TV4 play och IPTV tjänster från andra regioner.

Utöver detta kan en VPN användas för att kringgå att din internetuppkoppling stryps av din internetleverantör. Vilket kanske inte vi i Sverige märker av förens prime time tiden, vilket är mellan 19.00 – 22.00 i Sverige. Det är då flest använder internet, och man brukar märka att ens internetleverantör stryper en ned och uppladdningshastighet. Detta gör att du bland annat inte dessa tider ibland inte kan se på Netflix i bättre kvalitet än 480p .

Värt att notera är också det faktum att när det fortfarande är populärt med så kallad phishing på nätet, kan en VPN se till att skydda din mobil och dator från att få skadlig kod installerad på enheten när du surfar på nätet.

Gratis vs betal VPN: Vilket är verkligen bäst?

En del tjänster erbjuder en gratis version med mycket enkla och grundläggande funktioner, och det man naturligtvis frågar sig är om dessa gratis VPN-tjänster ens är i närheten så bar som de man betalar för?

Som du säkert förstår finns det få saker i samhället idag som är gratis, och VPN-tjänster är tyvärr inget undantag. Tyvärr finns det alltid hackar med allt som verkar för bra för att vara sant, och så även i dessa fall. Det flesta utav dessa tjänster håller inte en högkvalitativ kryptering, som de som du får betala för gör. Näst intill alltid har du begränsningar på hur mycket data du får använda, och de flesta tjänsterna låter dig inte använda dem för nedladdning med så kallad P2P teknik som torrents.

Någonting annat som i sig är helt sjukt, är att när du använder dessa tjänster godtar du att dem har rätten att sälja vidare information om dig till tredjepart. Detta blir helt skruvat att tänka sig att man skulle gå med på, när hela anledningen till att man skaffar sig en VPN är just för att slippa sådant. Men dessa företag måste få in pengar någonstans ifrån, och då är detta ett sätt dem kan göra det på.

Mycket reklam på de fria vpn-tjänster man kan använda

En del utav de fria vpn-tjänster man kan använda har också en affärsmodell med reklam som intäktsbas, vilket för dig innebär att du hela tiden bli exponerad för reklam. detta gör att man kan tillhandahålla själva tjänsten gratis, men eftergiften är störande reklam. Exempel på detta är bland annat Hide.me där en 2 GB fri version går att signa upp sig på, men där du som kör gratis versionen får ta den bandbredd som blir över, efter det att dem som betalar och som då prioriteras har använt sitt. Du får också bara tre olika platser du kan koppla upp dig emot, Kanada, Nederländerna och Singapore vilket är väldigt snålt.

Vi tycker att gratis planer kan vara bättre än inget alls, men fungerar egentligen bara för enklare behov. Ska du använda en VPN för att kolla på IPTV kanaler, så kommer detta helt enkelt inte att fungera. Du kommer snabbt se att din iptv box kommer att börja att lagga, och hela upplevelsen kommer då att förstöras. Om du ändå köper en iptv-tjänst som du sparar många tusen på om året, kan du då inte lägga ett par undra ett för en bra och säker vpn-tjänst?

Fördelen med det bästa vpn-tjänsterna du betalar för

Så vad är det det omedelbara fördelarna med en betald tjänst, kontra en du får gratis? Vi tycker naturligtvis att det är att dina personuppgifter förblir säkra, och att ingen kan se vad du gör på nätet även om du använder en offentlig Wi-Fi hotspot.

VPN kan se till att ge dig en helt ny digital identitet, vilket i detta fall innebär att du får en ny IP-adress från ett annat land. I och med att du får detta, blir det också betydligt svårare för webbplatser & hemsidor att se vart du kommer ifrån. Det i förlängningen betyder också att du kan kringgå statlig censur, om du befinner dig i ett land med sådant.

Även helt vardagliga plattformar vi använder var dag kan ha denna typ av censur, där ett bra sådant exempel som du kanske själv stött på är Youtube. Där har du kanske vid något tillfälle försökt att se på en video, men fått upp ett medelande om att videon du försöker att se på ”inte tillgänglig i ditt land”. Det finns fler sådana exempel med streaming tjänster som använder sig av dessa geo begränsningar, och alla dessa problem löser en bra VPN.

Bäst av allt med en bra VPN

Här kommer kanske en utav det bästa anledningarna till att köpa sig en vpn, att du inte behöver tänka på att snåla med datan. Det kanske inte är något man tänker på i första hand, men använder man IPTV och andra streaming tjänster vill man ha bra bildkvalitet. Idag när det finns HD kanaler, och även 4K kanaler så vill man också kunna ta del av dem. Detta kan du inte med en gratis vpn, då det bara kommer att lagga för dig.

När det kommer till säkerheten kan det inte nog betonas vad viktigt det är att du skyddar och krypterar din data, annars löper du risk att åka på enorma skadestånd på grund av att du kollar på upphovsrättsskyddat material gratis. Med en bra vpn kan du sitta lugnt i båten, och kolla vidare på filmen eller matchen utan att oroa dig över att din internetleverantör märker av att enorma mängder data går till dig, och börjar utreda vad det är för typ av data.

Tyvärr finns det som sagt vad inget som är gratis, och chansen är då stor att om du inte betalar för en produkt, så är det du som är produkten.

Våran rekommendation är att köpa bästa vpn-tjäsnten.

Så våran rekommendation till alla är att det är givet att du ska köpa dig den bästa möjliga vpn-tjänsten, så slipper du både långsamma hastigheter och bredbandsbegränsningar med irriterande reklam. Alla de gratis VPN tjänster vi har testat har varit dåliga, och är absolut inget alternativ för dig som värderar säkerhet och anonymitet högt.

Ett bra alternativ för dig som vill komma ner i kostnad för din VPN, är att välja ett utav tjänsten erbjudanden. Du får nämligen betydligt bättre pris om du signar upp dig på 3 år prenumeration, än om du väljer att bara köpa 1 år. Oftast spara du nästan 70% på ett sådant erbjudande, och kan då komma ner på en månadskostnad på ca 30 kr i månaden.

Och slutligen kan vi också tipsa om att det seriösa aktörerna ofta också har erbjuder gratis test versioner, så att du kan testa vpn-tjänsten med lite begränsningar. Detta är ett bra sätt för dig som känner dig osäker på vilken tjänst du ska välja, och på så vis kan testa dig fram tills dess att du hittat bästa vpn-tjänsten.

Hur du väljer bästa VPN tjänsten

När det kommer till att välja bästa vpn tjänsten, kan det vara lite klurigt för den som inte vet vad den ska kola efter. Men vi har satt ihop en lista med det 6 viktigaste faktorerna du ska kolla efter när du väljer din vpn.

1. Har tjänsten ifråga servrar i det länder & regioner du behöver? En tjänst som ha många servrar runt om i världen gör det möjligt för dig att se på play tjänster från många olika länder. Dessutom hjälper det till att avlasta nätverket med fler servrar, då inte lika många ska gå igenom samma tunnlar. En enkel tumregel är ju fler servrar, ju bättre helt enkelt.

2. Hur många enheter kan du ansluta samtidigt? Om du ändå ska använda en VPN på din mobil, varför skulle du då inte vilja skydda all din data på dina andra enheter också. Med betalda tjänster brukar man vanligtvis kunna ansluta upp till 5-6 stycken enheter på en och samma gång, vilket betyder att du kan ansluta både mobilen, datorn, surfplattan och iptv-boxen samtidigt.

3. Visar leverantören vilken typ av anslutningsprotokoll de använder. Vi tycker det är en viktig faktor att användarna alltid ska kunna se vilken teknik en leverantör av tjänsten använder, då detta minskar risken för att dem tummar på säkerheten eftersom att det då alltid finns likasinnade som oss, vilka kommer att granska tjänsten. Om du väljer en leverantör som använder OpenVPN och IKeV2, så kan du vara trygg att det är en snabb och säker tjänst. Du skall alltid kunna se att dem använder sig utav SSTP tekniken, och den något äldre PPTP tekniken och ett protokollalternativ som (TCP eller UDP för OpenVPN).

4. Samtliga vpn-leverantörer säger att dem inte sparar vad du gör på nätet. Detta är något som du också ska ta dig en extra titt på, så att den tjänsten du väljer inte loggar och sparar din data. de bättre tjänsterna använder bara servrar utan hårddisk, och allt du gör går raka vägen genom servrarnas ramminnen istället. Den stora fördelen med detta är att det då inte spara något, och att det inte går att återskapa data igen som har raderats.

För att säkerställa att du verkligen använder en tjänst som inte har tummat på säkerheten, kolla alltid in sekretesspolicyn och användarvillkoren för tjänsten så att du kan ta reda på mer fakta innan du köper tjänsten.

5. Enkel och lättbegriplig programvara som du kan installera på dina enheter. Vi tycker att några sådana enkla saker du ska kräva är att det är lätt att byta server du kan koppla upp dig emot. Det skall också vara lätt att sätta på och av tjänsten, och du skall naturligtvis kunna lägga till dina favorit servers i en lista så att du vid ett senare tillfälle lätt kan hitta dem igen.

Glöm inte bort att också kolla så att appen/programvaran fungerar på den tilltänkta enheten, vilket inte alltid är helt självklart. En del utav tjänsterna har riktigt usel programvara, som nästan tvingar dig att vara en hackare själv för att förstå dem.

6. Naturligtvis också priset för tjänsten. Man kommer helt enkelt inte ifrån att priset är en väldigt viktig faktor, och det finns en del fällor att gå i. många utav tjänsterna lockar med nästan för bra för att vara sant priser, vilket dem också ibland är. Vi har sett tjänster som först påstod att dem bara kosta ca 30 kr i månaden, för att månaden efter helt plötsligt kosta dig ca 100 kr i månaden. naturligtvis har man då missat något i det finstilta, och man är fast i en bedräglig vpn-tjänst.

därför är våran rekommendation att du väler en stabil tjänst som NordVPN, RusVPN, PureVPN eller ExpressVPN. Dessa tjänster har mer att förlora på att börja lura sina kunder, än att inte få en extra med hjälp av bedrägliga marknadsföringsmetoder.

Vad du bör göra innan du väljer en VPN

Det finns några saker du behöver ta en fundering på att åtgärda innan du väljer vilken VPN du ska köpa. Några av dessa har vi varit inne på snuddat på redan i denna artikeln, men det är viktigt att du tar dem på allvar. När du väljer VPN, så gör du det för att försäkra dig om att du förblir säker och anonym, så se till att göra för-jobbet ordentligt också när du väljer VPN. Det finns trots allt några fallgropar, och en del vpn-tjänster har dessvärre också sårbarhetsområden den kan jobba på.

 • En del utav tjänsterna erbjuder sina användare gratis lösenordshanterare. som på ett säkert sätt håller koll på dina användarnamn och lösenord på internet. Se till att använda dem, och framför allt om du vill vara säker så ska du aldrig använda ett och samma lösen på alla ställen.
 • När det kommer till säkerhet har det utvecklats mycket på senare år, och en utav de bättre sakerna är så kallad tvåfaktorsautentisering. Denna typen av säkerhetsfunktion ska du naturligtvis sätta på vart du än kan, och det kan du göra på bland annat Google, Facebook och Twitter. Det finns också appar som hjälper till med detta, sök bara efter Authenticator och Yubikey som är en SMS tjänst för tvåfaktorsautentisering.
 • Se till att din bärbara dator är krypterad, så att du inte behöver vara orolig om någon skulle stjäla den av dig.
 • När du väljer VPN så att du inte kan spioneras på av företag, och bli bombad med av reklam så kan en bra webbläsare vara till hjälp också. Väljer du att surfa med Tor, EFF:s Privacy Badger, HTTPS Everywhere och uBlock Origin ser du till att lämna minimalt med spår efter dig på det hemsidor du besöker. Det gör också att dem kan använda mindre data emot dig som de tagit om dig, och du slipper oroa dig för att dem säljer vidare din information till tredjeparts annonsörer.
 • För dig som använder dig av webbläsaren Firefox, så ska du använda DNS via HTTPS (DoH). Det gör att det förbättrar din prestanda, samtidigt som det skyddar din känsliga data från att säljas vidare till tredje part. För att ställa in detta så behöver du gå till Nätverksinställningar i Firefox, och skrolla ner lite gran till Aktivera DNS över HTTPS. klicka sedan i att du vill använda detta som standard.
 • Alla dessa steg är bra att vidta för att skydda dig mera, och minimera risken för att du lämnar ifrån dig digitala fotavtryck.

Vill du läsa och lära dig mera om hur du skyddar dig med en VPN, och vilka andra säkerhets risker det finns på nätet, så kan du gå in och läsa våra guider. Där har vi satt ihop hur mycket som helst om hur du på bästa vis använder en vpn-tjänst, och nya intressanta användningsområden du kan ha dem till.

Är VPN lagligt?

VPN är lagligt att använda i nästan alla delar av världen, men det finns tyvärr det länder som redan har förbjudit VPN tjänster eller har satt drakoniska restriktioner för att minska användningen. Och fler och fler länder stater blir allt mer oroliga över att dessa tjänster så snabbt blivit populära, då dem utgör ett hot mot deras kunskapsmonopol. Turligt nog finns det ännu inga kända fall av turister som har åkt dit för att använda en vpn i ett land där det inte är lagligt. Antagligen handlar detta om att man i första hand vill försöka hindra sin egna befolkning, och inte vill få en stämpel över hela världen som en diktatur. Men att anta försiktighetsåtgärder skadar inte, och man kanske inte ska skylta med att man använder en VPN-tjänst i ett land där det är förbjudet.

Men det finns också andra typer av laglig vpn-användning i en del länder, där bland annat Kina har tillåtit användande av vpn-tjänster som har först blivit godkända utav den kinesiska regimen. Hur mycket till nytta denna typ av tjänster får du lista ut själv, men alternativet är att du får dryga böter om du använder en vpn som inte sanktionerats av Kinas regering.

I länder så som Förenade Arabemiraten kan du istället åka på astronomiska böter, eller i värsta fall också i fängelse för att ha använt en vpn. Vid ett tidigare fall fick en man böta nästan en halv miljon dollar, och man kan anta att detta är för att statuera avskräckande exempel. I länder som Iran och Ryssland ser situationen ganska likvärdig ut, och du riskerar även i dessa länder att åka i fängelse för att ha använt en vpn som inte är godkänd utav staten.

Sedan har vi länder där man helt och hållet inte tillåter Internetleverantörer som erbjuder sina kunder VPN-tjänster, och där man ser till att landets befolkning inte heller ska kunna hitta dem visa Google med hjälp utav censur i sökresultaten. Dessa länder anser att en VPN skulle kunna användas för olagliga verksamheter, vilket i sig är väldigt luddigt.

Men kort och gott så är det helt lagligt att använda VPN i ca 95,9% av alla länder i världen, förutom några få ställen som du har en listan på här nedan.

 • Kina
 • Irak
 • Ryssland
 • Vitryssland
 • Turkiet
 • Oman
 • Förenade Arabemiraten
 • Iran

Så undviker du dessa länder är det ingen fara att använda vpn lagligt, och väldigt många företag använder denna typ av tjänster för att skydda sig från att bli bestulna på känslig data genom hackers som utför dataintrång.

Finns det några risker med att använda en VPN?

Det finns några få risker med att använda en utav dessa tjänster, och främst handlar det om då att du använder dem till någon av dessa följande saker:

 • Genom att du använder en VPN som inte är godkänd av ett land regim, när det krävs i ett sådant land. Lista på sådana länder har du ovanför.
 • Du löper också naturligtvis risk genom att använda din VPN-anslutning för olagliga saker så som Nedladdning, och användande utav olagliga iptv tjänster. Även om denna risken är minimal då hela tanken med en vpn är att du inte ska torska, så rent teoretiskt finns det ju alltid en risk hur liten den än må vara.
 

Men utöver detta är det bara tuta och köra så att säga, och de allra flesta skaffar sig en vpn-tjänst bara för att dem vill skydda sin data från att andra begår olagliga handlingar mot dem. Vanligast är trots allt att man vill vara säker på att ingen spionerar på en, och att man får ha sin känsliga data ifred från oönskade tittare.

VPN-tjänster: hur vi testat dem

När vi testat VPN-tjänster har vi framförallt kollat efter vilka funktioner, och hur hög säkerhets nivån är på tjänsten. Andra viktiga faktorer vi har kollat på är vilket värde du får för dina pengar, och hur priserna sett ut för de olika tjänsterna. Har det till exempel funnits testversioner, som låter dig först utvärdera tjänsten. Hur ser tjänsten på sådana saker som återbetalning, om du inte skulle vara nöjd med tjänsten. Kan dessutom leverantören garantera din integritet och anonymitet när du registrerar upp för tjänsten, helt enkelt att du ska kunna registrera utan massa onödig info som e-post, kreditkort och med möjlighet att betala med kryptovaluta som bitcoins.

Tyvärr måste man allt för ofta också gå in och läsa det finstilta villkoren i sekretesspolicyn, om man vill ha all fakta på borden. Detta är något som borde enligt oss finns på en bra tjänsts produktsida redan, men är inte alls en självklarhet hos många leverantörer. Vi tycker att det tydligt ska framgå hur data hanteras i företagets vpn-servers, så att ingen data sparas.

VPN-prestandan är självklart också något vi tittar extremt noggrant på, men detta är lite klurigare då de finns många olika faktorer att ta i aktning. Vi har dels testat alla tjänsternas prestanda på en sida som heter speedtest.net , för att på så vis kunna mäta upp svarstiden på tjänsten ifråga. Här har vi bland annat kollat på uppladdnings hastigheter och nedladdnings hastigheter, från både servrar i Sverige, men även från länder så som Storbritannien och USA. Efter att vi gjort det har vi stängt av vpn-tjänsten, och gjort om samma test för att se vad skillnaden blir.

Eftersom att vi utgår ifrån att våra test är till för det som kräver en VPN av högsta rang som kan topp prestera, och kunna sända live hd streaming var det många tjänster som föll bort direkt. Och för att sända upplösning på 4K streaming var det endast de tjänster som har svensk närvaro med egna vpn-servrar som kunde strömma utan massa lagg.

Att en VPN alltid ska ge dig en helt ny IP-adress är en självklarhet, men vi passa på att faktiskt också se att dem verkligen också gjorde detta. Efter att kollat runt på lite andra bäst i test av vpn-tjänster på nätet, kunde vi också snabbt finna de tjänster som haft problem med DNS läckor, som i värsta fall kunnat avslöja sina användares identitet. Där använde vi oss utav ett verktyg som heter IPLeak.net , vilket är ett verktyg som visar din nuvarande ip-adress.

Som slutligt test valde vi också att bedöma leverantörens app och programvara för att se hur pass användarvänlig den är. En bra tjänst är både enkel att använda för den oerfarna, men har också många möjligheter till att konfigurera ihop sina helt egna specifika inställningar för att kunna optimera upplevelsen av vpn-tjänsten på lokal nivå.

När allt detta var gjort gav vi de olika vpn-tjänsterna ett slutbetyg från 0-100 hundra, och fick på så vis fram en testvinnare som vi anser vara bästa vpn-tjänsten år 2020.

Nu vet du hur vi gick tillväga för att testa dessa tjänster, om du går tillbaka till toppen kan du se våra testvinnare av bästa VPN 2020.

Kan jag använda Tor eller en proxy istället för bästa VPN?

Låt oss ta en närmare titta på Tor, proxies och VPN som i grunden är till för samma sak, men som använder helt olika typer av teknik och programvara.

Tor eller The Onion Router som det är en förkortning på, använder i mångt och mycket samma teknik som en vpn-tjänst, så finns det några negativa aspekter med dem. Med hjälp av Tor kan du studsa mellan många frivilliga servar, som på så vis anonymiserar vem det är som gör vad. Detta gör det naturligtvis svårare att läsa av din data för den nyfikne, men nätverket är till för att surfa på. det är inte skapat för att använda till live streaming tjänster, och nätverket är på tok för långsamt för detta ändamål. Det beror helt enkelt på att alla servrar i nätverket är frivilliga, och så ledes har inte heller kapaciteten att flytta och kryptera den mängden data som krävs för live streaming tjänster.

Men allt är inte dåligt med tor, utan tvärt om tycker vi att det är en toppen grej om det används för rätt ändamål. Att jämföra Tor som är helt gratis mot en betald VPN är både orättvist, och meningslöst också. Tjänsterna har två olika syften, och ska på så vis också användas. Bäst fungerar dem faktiskt ihop. där du använder Tor som webbläsaren ihop med din VPN. På så vis uppnår du maximal anonymitet när du surfar på nätet.

Kolla bara upp innan att den VPN du tänkt köpa är kompatibel ihop med Tor, vilket våran testvinnare NordVPN är. Dem erbjuder också något så unikt som special dedikerade servrar för just Tor användare.

 Proxytjänster i sin tur har hastigheten med sig, och klarar av utan problem att användas för att kolla på iptv och live streaming tjänster. Men det stora bortfallet och förlusten med dessa är istället att din data inte krypteras, vilket det gör med en vpn. Och det är just det faktum att inget krypteras som gör denna tjänsten snabbare, men betydligt osäkrare än en VPN. Så summan av kardemumman enligt det oss med flera är att du lika gärna i sådan fall kan skippa att skydda dig alls, som att använda en proxy då den egentligen inte alls skyddar dig något nämnvärt.

Vilken är den bästa VPN för min enhet / programvara / operativsystem?

En vpn-tjänst kan finnas till flera olika plattformar, och i lite olika versioner som de är utformade i till de olika plattformarna. Och beroende lite på vilken enhet och plattform du tänkt att köra på, kan lite olika vpn-tjänster vara bäst.

Och sanningen är den att det i dagsläget inte finns någon vpn-leverantör som är bäst på alla plattformar, och en del av dem har inte ens programvara till alla olika enheter. Detta är naturligtvis något du alltid måste kolla upp innan du köper en vpn-tjänst, så att den faktiskt stödjer den plattform du tänker köra den på.

Något man lätt glömmer bort att göra är att kolla så att vpn-leverantörens progam och app, faktiskt också stödjer ditt operativsystems version. ofta ser man bara att den stödjer ens operativsystem, men man glömmer helt enkelt bort att det också stöder versionen en själv kör på. Har du en gammal dator, mobil, surfplatta eller annan enhet med några år på nacken, är detta extra viktigt att kolla upp.

Nedan har du en lista på vanliga operativsystem som de bästa vpn-tjänsterna stödjer:

 

Vad VPN gör & inte gör

Användande av en VPN hjälper dig att hålla dig anonym, och kan få det att se ut som att du befinner dig på en helt annan plats än vart du faktiskt befinner dig. Detta kommer väl till nytta när du bland annat vill komma runt geo-blockeringar, vilket du oftar hittar i just streaming tjänster. Detta är också en av de vanligaste anledningar till många Svenskar, och asiater skaffar sig en VPN för att kunna se på Amerikanska Netflix. Även en del nyhetstidningar har plats restriktioner, som gör att vi från Sverige inte kan läsa dessa nyhetstidningar.

Tyvärr finns det några saker inte alla tjänster hjälper en med, och även om en VPN skyddar din integritet och anonymitet, så hjälper den tyvärr inte dig från att få skadlig kod installerad på din enhet. Några utav de bästa vpn-tjänsterna har inbyggda malware och spionprograms skydd också, som på sätt och vis filtrerar datan innan du får den. Lite gran som ett virus program kan man säga. Och använder du dig av en utav de större vpn-leverantörerna på markanden, så har dem också bra kolla på vilka sajter som har skadlig kod på sig. Då ser dem till att svartlista dessa sidor, och du kan då inte besöka dem.

Så även om all den data som färdas mellan dig och en vpn-server krypteras, behöver det nödvändigtvis också betyda att den är krypterad när den lämnar vpn-servern innan den kommer fram till dig. Och i ett ganska färskt fall uppdagades det att en mer välkänd vpn-leverantör hade installerat i smyg ett annons tillägg i sina användares webbläsare, utan att då ha deras tillstånd till detta.

Som du säkert förstår handla detta om en gratis vpn-tjänst som inte tar betalat, men som såg en chans att ändå tjäna pengar på ett otillåtet sätt genom att smyga in reklam utan tillåtelse. Detta är en utav de anledningar till varför du inte ska köra med gratis tjänsterna, för i slutändan är inget gratis och ingen kan driva ett företag utan några inkomster.

Och för dig som reser mycket och vill kunna kolla på SVT play, ViaPlay, Dplay och liknade tjänster från utlandet också, så är en VPN helt rätt väg att gå. Som vi sagt tidigare så hjälper dem till med just plats och geografiska begränsningar som näst intill alltid finns på dessa tjänster.

Kan du använda VPN för att kolla på Netflix?

Att varje VPN leverantör påstår att just deras tjänst fungerar till att använda med Netflix, är en ren och skär lögn tyvärr. Eftersom att det är så många som skaffar en VPN-tjänst just av denna anledning, så är detta också en bra sälj säljpitch. Av de 4 vpn tjänsterna vi har med i vårat bäst i test, så fungerar Netflix på samtliga.

Men totalt sätt är det ca 70% av betalda VPN leverantörers tjänster som klarar av det, och betydligt mindre av de kostnadsfria vpn-alternativen på marknaden. Det är nämligen som så att att Netflix utkämpar en fajt emot vpn-tjänsterna, och vill helt enkelt inte att du ska kunna kolla på amerikanska Netflix med hjälp av en VPN.

Det Netflix har gjort är att man på senare tid har gått väldigt hårt åt olika VPN-tjänster, och även proxyservrar som försöker kringgå deras geografiska begränsningar. Det ser till att blockera VPN-serverns IP-adress, så att den helt enkelt inte har tillgång till tjänsten. Och det säger sig själv att en tjänst med många tusen IP-Adresser är mycket svårare att stoppa, än en gratis vpn-leverantör som endast har tillgång till ett fåtal VPN-servers med få IP-Adresser.

Är nedladdning säkert med det bästa VPN-tjänsterna?

Det korta svaret på denna fråga är ja, om du ser till att din identitet förblir anonym när du delar filer med hjälp av P2P-teknik.

Dock finns det hinder du kan stöta på, och då är det främst om du skulle välja en VPN som inte tillåter nedladdning på sina servrar. detta gäller dock nästan uteslutande gratis tjänster, då dessa tjänsters servar inte klarar av all den data. För att hålla nere server kapaciteten till en nivå som tjänsten klarar av, så ser dem till att begränsa bandbredden så att deras VPN-server inte ska överbelastats på grund utav nedladdning.

För att vara säker på att den VPN du väljer fungerar för nedladdning, väl en utav de 4 tjänsterna vi har listat i denna artikel. Om du vill leta upp en egen tjänst, så ska du kolla efter dessa 4 saker:

 1. Tjänsten ska tillåta obegränsad data, vilket är ett måste då alla spel, program & filmer är på flera GB idag.
 2. Inte begränsa till ett vist antal servers, vilket kommer att slöa ner din nedladdning avsevärt.
 3. Kolla så att dem inte sparar din data på några hårddiskar, utan det skall raderas direkt.
 4. Hastigheten, så att du inte behöver vänta i år och dagar på att få dina filer nedladdade.
 

I princip vill du ha ett helt grönt ljus utav vpn-tjänsten, så att du säkert vet att dem inte kommer att avslöja din identitet som det skulle råka ut för nyfikna myndigheter. Vi pratar trots allt om att dela upphovsrättsskyddat material som delas illegalt, och framför allt gratis vpn-tjänsterna vill inte ta risken att hamna i dyra rättsprocesser på något det ändå inte tjänar några pengar på.

Det du kan vara säker på är att ingen gratis tjänst kommer vilja käka dina kulor om det skulle bli aktuellt, så se till att med vördnad välja ut din medbrottsling.

Lär känna dina VPN-typer

De VPN-tjänster som vi på iptv.se har granskat har alla krypteringstandarden AES-256, vilket håller även den mest luttrade hackaren med superdator borta i många år. Denna typ av vpn-kryptering är helt enkelt extremt svår att knäcka, och få om ens någon försöker sig på hacka data det när dem ser att datan är krypterad med AES-256 standard.

Alla de 4 vpn-tjänster som vi testade – NordVPN, RusVPN, PureVPN, ExpressVPN är så kallade fullservice vpn-tjänster, vilket betyder att oavsett vad du har tänkt att använda dem till, så ser dem till att skydda dig och din data. Du behöver inte vara orolig med någon utav dessa välkända tjänster, utan kan lugnt luta dig tillbaka och låta dem sköta säkerheten åt dig.

Tjänsterna i fråga erbjuder också en stor variation av plattformar, och operativsystem som de stödjer. det spelar helt enkelt ingen roll om du tänkt att köra dem på Windows, Max, Android, iOS eller Linux operativsystem. Dem har programvara för alla dessa operativsystem, och du är tillåten att använda dem i alla länder runt om i världen.

Några andra intressanta faktan om dessa vpn-tjänster är att flertalet av dem i sig är extremt anonyma, och tillåter sina användare att betala med kryptovalutor för att vara helt anonyma. Dem vill knappt lära känna sina egna kunder, vilket måste sägas vara unikt i i en värld där företagen normalt sätt vill veta allt om dig. Och kanske roligast av allt är att vpn-leverantörerna själva döljer sig i många fall bakom så kallade offshore bolag (eller skalbolag).

Detta gör inte tjänsterna för att gömma sig för dig, utan snarare för att stater och myndigheter inte skall kunna ha någon tillgång till dem. Man vill helt enkelt att du som användare utav deras vpn-tjänster skall kunna vara så anonym, som det bara går att vara.

VPN-protokoll

VPN-protokoll finns i flera olika typer, och de 4 olika vpn-tjänster vi har granskat som passar bäst för steraming och iptv har inte alla exakt samma typ. Flertalet av de stora operativsystemen ute på marknaden har idag stöd för de vanligaste vpn-protokoll som användes, vilket betyder att du till och med kan köra deras vpn-tjänst helt utan deras egna utan klientprogramvara om du är tillräckligt haj på nätverk.

För dig som inte känner att du är redo för att krångla och sätta dig in i hur exakt en vpn-tjänst fungerar, så har dessa vpn-leverantörer också naturligtvis bra guider. Du får hjälp med hur du får det olika protokollen att fungera på olika routers, och på olika operativsystem. Med andra ord behöver du inte vara orolig hur du konfigurerar en router, så att den fungerar ihop med din vpn-klient.

Det 5 vanligaste typerna av protokoll:

OpenVPN är kanske den mest kända typen av protokoll som används av de olika vpn-tjänsterna, och det finns goda skäll till detta. Med OpenVPN får du en både säker anslutning, som också hela tiden utvecklas då det är en öppen källkod. Protokollet används oftast i så kallat TCP-läge, eller i UDP-läge som är ett direktuppspelnings läge. Den senare av dessa två är det snabbare av dessa två protokoll, men inte heller lika säker. För att det hela ska fungera behöver du oftast använda klientprogramvaran, vilket betyder att du oftast måste välja en vpn-tjänst som kostar lite.

Layer 2 Tunneling Protocol med Internet Protocol Security eller L2TP/IPsec som det förkortas, är inte ett säkert protokoll i sig själv. Detta protokollet bör därför användas ihop med IPsec secure-networking, för att då bli säkrare. En gång i tiden ansågs detta som det säkraste alternativet, om det gjordes på rätt sätt vill säga. Men på senare tid har fler och fler vpn-tjänster gått över från L2TP/IPsec protokollet, till det idag mycket mer använda OpenVPN.

Internet Key Exchange version 2 som förkortas med IKEv2, körs oftast ihop med IPsec. Detta är ett relativt nytt protokoll standard, som vunnit mycket mark på senare tid. Om det konfigureras på rätt sätt, är detta ett otroligt starkt och säkert protokoll. IKEv2 har stöd inbyggt för det senaste versionerna av OS X/ macOS och naturligtvis också Windows.

SSTP är Microsofts helt egna protokoll, som bland annat har ett inbyggt stöd på Windows Vista och nyare versioner av Windows. Secure Socket Tunneling Protocol som det egentligen heter, sägs vara ett relativt säkert protokoll, men detta ska tas med en nypa salt.

Sist men inte minst har vi också PPTP protokollet, vilket betyder på engelska Point-to-Point Tunneling Protocol. Detta var tidigare ett populärt protokoll, men anses av det flesta idag att vara ett utdaterat protokoll. Tyvärr har de med åren dykt upp fler och fler säkerhetsbrister, vilket hackare har kunnat utnyttja till sin fördel. Det ända som skall sägas vara possetivt med PPTP protokoll är att det är snabbt, och har inbyggt stöd i både Windows, Mac OS X, iOS och Android. För dig som ska hålla dig anonym när du streamar, är detta tyvärr inte ett alternativ då det inte skyddar din data.

Påverkar det bästa VPN-tjänsterna din internethastighet?

Eftersom att du ska både tunnla, och kryptera så påverkar det lite din internethastighet. Man brukar räkna med ca 30% långsammare internetanslutning med en betald VPN, och betydligt sämre nätverksanslutning med en gratis vpn-leverantör.

För att testa din hastighet på din internet anslutning så kan du göra detta på Bredbandskollen, och mäta av vad du har för hastighet utan en VPN. Om du sedan antar att du minst måste ha 30 mbit/s för att kunna se på iptv och livestreaming, så behöver du kanske ca 50 minst med en VPN-tjänst.

Utav de VPN-tjänsterna vi testade så påverkade NordVPN allra minst, och detta är också en stor anledning till att vi tycker detta är den bästa vpn-tjänsten just nu. Naturligtvis var inte detta det ända vi kolla på, men det var en helt klart viktig faktor i vårat helhetsbetyg.